arkadaşım bir cümle tamamen akkusativ dativ veya nominativ olmaz.bir kelime yada sözcük grubu akkusativ nominativ veya dativ olur.fiili yapan nominativ olur.yaptığın işten etkilenen kişi yada şey akkusativ olur.mesela verdiğin 1. cümlede
1-ich trinke einen kaffee burda einen kaffee akkusativ olur.ayrıca akkusativ konusunda bilmemiz gereken en önemli şeylerden biri akkusativ herzaman ismin i-hali değildir.almanca ayrı bi dildir.grammer yapılarını tamamen Türkçeleştiremezsiniz.bazen i-hali olur ama olmadığı durumlarda vardır bu yüzden akkusative -i hali demek kafaları biraz karıştırır.neyse biz devam edelim.dominativi akkusativ gibi açıklayamayacağım.bi örnekle açıklayayım.
ich kaufe Franziska die blume.burda Franziska dativdir.bn franziskaya çiçek aldım.veya tabi herzaman bu kadar basit olmuyor.
dativi veya akkusativi cümlede anlamanın en basit yolu artikellere bakmaktır.bu yolla akkusativleri anlamk daha zor çünkü sadece der den oluyor ama dativde den-de, die-der,das-dem oluyor.bunlara bakarak bu kelime dativdir dersin.ama artikeli olmayan kelimeler(özel adlar)için fiileri ezberlemekte fayda var.size bildiğim bi kaç dativ fiili söyliim
gehören:ait olmak
helfen:yardım etmek
gefallen:beğenmek
folgen:takip etmek
zuhören:dinlemek
antworten:cevap vermek
erklären:açıklamak
erzählen:anlatmak,hikaye anlatmak
tabi dativ fiiller bu kadar değil ama aklımda olanlar bunlar.
akkusativde aklıma gelenler
photographieren:fotoğraf çekmek
sehen:izlemek,seyretmek
kaufen:satın almak
haben:sahip olmak
suchen:aramak
nehmen:almak
buna göre diğer 2 cümleyide sen yap arkadaşım.bnde öğrenciyim ama bu konuyu iyi anladım.bide burdaki hocalarda yardım etseler daha güzel olucak ama...

umarım yardımım dokunmuştur:D